ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΗΓΗΣ
 

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Στη βορειοδυτική πλευρά της Πηγής, κοντά στο δρόμο που οδηγεί προς το Λευκόνοικο, βρίσκεται η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Στο πάνω μέρος του νότιου κλίτους, ψηλά στην καμάρα, διατηρούνταν μέχρι το 1960 περίπου τοιχογραφίες με διαστάσεις 2χ1,5 μέτρα.  Κατόπιν, όταν παρουσιάστηκαν κάποιες ρωγμές στους τοίχους κι έγινε επισκευή της εκκλησίας, έμεινε μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι.  Τρεις από τις εικόνες του ωραίου ξυλόγλυπτου τέμπλου ήταν των ετών 1731, 1781 και 1892.

Μετά την τουρκική εισβολή η εκκλησία συλήθηκε, βεβηλώθηκε και έγινε στάβλος. 

Τίμιος Σταυρός

Μικρότερη σε μέγεθος από την εκκλησία του Αρχαγγέλου ήταν ο Τίμιος Σταυρός, κοντά στην πλατεία της Πηγής.  Κτίστηκε το 1930 πάνω σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας.  Οι ηλικιωμένοι θυμούνται ότι, όταν κάποιος χτυπούσε ή πληγωνόταν, έριχνε ένα παλιοσίδερο μέσα στα θεμέλια, για να θεραπευτεί.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε από τους χωριανούς τεχνίτες Αδάμο Μαγνήτη και Χαράλαμπο Παρλά.

Δυστυχώς, σήμερα η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, αφού συλήθηκε, μετατράπηκε σε τζαμί.

Αγία Μαρίνα

Στη βορειοδυτική άκρη της Πηγής είναι το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, που κτίστηκε το 1916 με έξοδα του Ζήνωνα Χατζηκακού πάνω σε ερείπια παλιάς εκκλησίας.  Μετά την τουρκική εισβολή ήταν μάντρα με ζώα.

Άγιος Γεώργιος

Πολύ κοντά στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων, οι χωριανοί άναβαν το καντήλι του Αγίου Γεωργίου μέσα σ’ ένα πάρα πολύ μικρό κτίσμα.  Στο χώρο αυτό υπήρχαν ερείπια παλιάς εκκλησίας.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πάρα πολλά σπίτια του χωριού ήταν χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο...

ΥΦΑΝΤΙΚΗ

Τα υφαντά είναι τα περισσότερα έργα της οικιακής χειροτεχνίας στην...